Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες:
Επιλογή γλώσσας:
Δήμος Αγίας Βαρβάρας
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Αναζήτηση
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ Περιήγηση

Βιοαπόβλητα

ΑρχικήΒιοαπόβλητα

Χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας με σύνθημα «Το ΚΑΦΕ του Δήμου μας» εντάσσει στην καθημερινότητα των δημοτών ένα ακόμη ρεύμα ανακύκλωσης, τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών).
Με στόχο την εφαρμογή της νομοθεσίας (άρθρο 50 του Ν.4819/2021), που αναφέρει την υποχρέωση όλων να συμμετέχουν στη χωριστή
συλλογή βιοαποβλήτων, ο Δήμος προχωράει σε σταδιακή εφαρμογή του προγράμματος καφέ κάδου στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες, λαϊκές αγορές,
επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων-ποτών και στις οικιστικές περιοχές του Δήμου.
Τα συλλεγόμενα βιοαπόβλητα οδηγούνται σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), με σκοπό την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας (κόμποστ).

Βιοαπόβλητα

Τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απόβλητα τροφίμων και μαγειρείων από σπίτια, γραφεία, εστιατόρια, χονδρεμπόριο, κυλικεία, παρόχους υπηρεσιών εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.

  • Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών (και τα κόκκαλα)
  • Υπολείμματα καφέ και τσάι (και τα φίλτρα τους)
  • Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους)
  • Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια
  • Τσόφλια αυγών
  • Γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμες και γιαούρτι
  • Λίγα φύλλα

  • Νωπά κρέατα και ψάρια (για υγειονομικούς λόγους)
  • Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι
  • Μαγειρικά λάδια, λίπη
  • Στάχτη
  • Συσκευασίες κάθε είδους (μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες κ.α.)
  • Αποτσίγαρα
  • Κάψουλες καφέ
  • Ακαθαρσίες κατοικιδίων

Πώς γίνεται η χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών;

  1. Χωρίζουμε τα υπολείμματα τροφών στην κουζίνα.
    • Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίζουν πριν
    τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα ή
    χαρτί.
    • Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε
    βιοδιασπώμενες ή χάρτινες σακούλες μαναβικής, είτε χύμα.
    • Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.
  2. Τα μεταφέρουμε στον καφέ κάδο.
  3. Το ειδικό απορριμματοφόρο τα συλλέγει και τα οδηγεί στη
    μονάδα κομποστοποίησης.
  4. Μετά την επεξεργασία τους παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό
    έτοιμο για χρήση.

Το εδαφοβελτιωτικό – κόμποστ

Τα υπολείμματα τροφών που συλλέγονται μέσω του καφέ κάδου, θα οδηγούνται σε μονάδα κομποστοποίησης και από την επεξεργασία τους θα παράγεται κόμποστ έτοιμο για χρήση. Το κόμποστ είναι ένα εδαφοβελτιωτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργασίες κηποτεχνίας και σε καλλιέργειες, βελτιώνοντας τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του εδάφους και συνεισφέροντας στην θρέψη των φυτών.

Χρήσιμο υλικό

Ενημερωτικό Έντυπο Καφέ Κάδου
Αφίσα

Επικοινωνία – helpdesk

Για περισσότερες πληροφορίες ή υποστήριξη επικοινωνήστε τηλεφωνικώς ή μέσω email.
Τηλ. 213 2019372, 210 5690485 & 210 7000808, email: info@agiavarvara.gr

COPYRIGHT ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ WEB DEVELOPMENT BY ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP GRAPHICS DESIGN BY CIRCUS DESIGN STUDIO
Visa Mastercard Maestro
Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
Hide content for the accessibility