Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες:
Επιλογή γλώσσας:
Δήμος Αγίας Βαρβάρας
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Αναζήτηση
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ Περιήγηση

Πολιτισμός

ΑρχικήΠολιτισμός

Παρά το μικρό σχετικά της μέγεθος η Αγία Βαρβάρα έχει δημιουργήσει πολιτιστικά κέντρα σε κάθε γωνιά της πόλης για να στεγάσει τις εκπαιδευτικές δομές, τα ερασιτεχνικά τμήματα και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που εξελίσσονται σε ισχυρούς πολιτιστικούς πυρήνες. Ο πολιτισμός στη πόλη έχει τη δική του παρουσία και διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα με τη συνεργασία  των τοπικών και άλλων πολιτιστικών φορέων.

Ο Δήμος έχει αναπτύξει ένα σύνολο πολιτιστικών δομών. Λειτουργούν:

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ιάκωβος Καμπανέλλης αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία δημιουργήθηκε το 1999 και από τα πρώτα χρόνια  της λειτουργίας της, σημείωσε μεγάλη επιτυχία χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών και το επιτελείο των καταξιωμένων δασκάλων που τη στελέχωσαν με εξέχοντα τον κορυφαίο συγγραφέα – ακαδημαϊκό Ιάκωβο Καμπανέλλη. Έχει διακριθεί για την ποιότητα των σπουδών (κάθε χρόνο σημειώνει επιτυχίες και αριστεία στις εξετάσεις) και έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο  στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου. Η Σχολή υποστηρίζει και τη λειτουργία Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου για τους κατοίκους της περιοχής. Διευθυντής Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης  : Μάξιμος Μουμούρης

Δημοτικό Ωδείο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο προσφέρει μουσική παιδεία υψηλών προδιαγραφών, αναγνωρισμένα πτυχία και διπλώματα και ευκαιρίες συμμετοχής των σπουδαστών σε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά μουσικά σχήματα. Παράλληλα, διαθέτει Ορχήστρα Κιθαριστών, Νεανικό σχήμα  Pop-Rock, Σύνολο Εγχόρδων Νέων, Φιλαρμονική Ορχήστρα, Παιδική Χορωδία και Χορωδία Ενηλίκων  (παιδική, ενηλίκων, βυζαντινή), Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας, με ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο Στούντιο Πρόβας & Ηχογράφησης. Αποτελεί ζωντανό κύτταρο μουσικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αφού κάθε χρόνο οργανώνει συναυλίες, μουσικές βραδιές και αφιερώματα σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες, από το χώρο της μουσικής και του τραγουδιού. Διευθυντής δημοτικού Ωδείου: Σταμάτης Μπερής

Σχολείον Παράδοσης & Λαογραφίας

Ένα Σχολεio όπου μέσα στα σπλάχνα του περικλείει την παράδοση των Ελλήνων. Μια σπουδή, η οποία αφήνει στην ψυχή το αποτύπωμα των προγόνων .

Στο Σχολείο Παράδοσης & Λαογραφίας λειτουργούν:

Τμήματα εκμάθησης Παραδοσιακών χορών για όλες τις ηλικίες, από μαθητές Δημοτικού μέχρι και τμήματα 3ης ηλικίας.

Τμήματα Παραδοσιακής Μουσικής, με αξιόλογους και έμπειρους δασκάλους στη διδασκαλία, αλλά και στην τέχνη της Παραδοσιακής Μουσικής σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο:

Τμήμα Εισηγήσεων και Σεμιναρίων Λαογραφίας, Μουσικής, Χορού, Παραμυθιού, Κεντήματος, Πλεξίματος κ.α.

Τμήμα καταγραφής Παραδοσιακής Μουσικής, παραμυθιού, προσωπικών βιωματικών ιστοριών από διάφορους τόπους και μέρη καταγωγής .

Διευθυντής του Σχολείου Παράδοσης & Λαογραφίας: Ηλίας Υφαντίδης.

Κέντρο Εικαστικών Τεχνών στο οποίο λειτουργούν ερασιτεχνικά τμήματα Ζωγραφικής Ενηλίκων, Αγιογραφίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Φωτογραφίας, Παιδικό και Εφηβικό  Εργαστήρι, Δημιουργική  Ομάδα  για  Γονείς  και  Παιδιά και Ομάδα Θεάτρου Σκιών.

Δημοτική Σχολή Χορού τα είδη χορού και εκγύμνασης που διδάσκονται είναι : μουσικοκινητική ρυθμική αγωγή, μπαλέτο, σύγχρονο, latin, jazz, hip hop, barre a terre, stretching, pilates.

Βιβή Μπρακουμάτσου  : μπαλέτο, σύγχρονο, barre a terre, stretching

Μαρία Ελευθεριάδου : μουσικοκινητική ρυθμική αγωγή, μπαλέτο, σύγχρονο,hip hop, pilates.

Μαρία Μαρουλάκη : μουσικοκινητική ρυθμική αγωγή, μπαλέτο, σύγχρονο, jazz.

Κυριακή Ψυχουδάκη : μουσικοκινητική ρυθμική αγωγή.

Ελένη Χριστοφίδου : Latin.

Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος»

Ο παλαιός συνοικιακός κινηματογράφος «το Κουκλάκι» αγοράστηκε από το Δήμο το 1984. Το 1988 μετονομάστηκε σε Δημοτικό κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» προς τιμή του μεγάλου ποιητή της Ρωμιοσύνης. Η τελετή ονοματοδοσίας έγινε παρουσία του ίδιου του ποιητή. Το Δημοτικό Κινηματοθέατρο Γιάννης Ρίτσος ανακατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε στις 20 Μαρτίου 2013. Διαθέτει αμφιθεατρική πλατεία χωρητικότητας 400 ατόμων με εξαιρετική ακουστική. Η υπερυψωμένη σκηνή του  είναι 3 επιπέδων, με υδραυλικό μηχανισμό και βοηθητικό χώρο για τους καλλιτέχνες και τους τεχνικούς. Διαθέτει εξοπλισμένα καμαρίνια,  μεγάλο χώρο υποδοχής ο οποίος  μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος, βιβλιοθήκες, γραφεία, αίθουσα μαθημάτων και  αποθηκευτικούς χώρους.  Το Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Γιάννης  Ρίτσος» φιλοξενεί όλες τις δημιουργίες, τις αναζητήσεις και τις ανησυχίες όλου του έμψυχου δυναμικού της πόλης, την καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών μας, τις εκδηλώσεις των σχολείων, τις παραστάσεις των μπαλέτων του Δήμου, των χορευτικών τμημάτων μοντέρνων και παραδοσιακών, τις παραστάσεις της Δραματικής Σχολής, άλλες θεατρικές παραστάσεις αλλά και κοινωνικές και πνευματικές εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  «Ν.ΧΑΧΛΑΚΗΣ»

Δ/νση: Σερίφου 2  –   Τηλ: 2105699423 – email: librarydab@yahoo.gr

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή : 8.30 π.μ. – 15.00

Τετάρτη: 13.00 -18.30

Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Αγίας Βαρβάρας φέρει τιμητικά από το 1990 το όνομα του Νίκου Χαχλάκη που ήταν ένας από τους πρώτους δωρητές οργάνων στην Ελλάδα. Άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της από το 1988 ως δανειστική και αναγνωστήριο 15-20 θέσεων. Η συλλογή της ανέρχεται σε περισσότερους από 12.000 τίτλους βιβλίων. Ο αριθμός των μελών (περισσότερα από 3.200 μέλη) καθώς και των δανεισμών παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντική αυξητική τάση. Ενημερωμένο και αξιόλογο είναι το παιδικό της τμήμα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη προώθηση της φιλαναγνωσίας και στη συνεργασία με τα σχολεία όλων των βαθμίδων, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα όσο και επισκέψεις γνωριμίας των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης. Στο πλαίσιο της Βιβλιοθήκης, από το 2009 λειτουργεί «Λέσχη Ανάγνωσης» η οποία σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς οργανώνει εκδηλώσεις για παρουσίαση βιβλίων και συγγραφέων. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 40 παρουσιάσεις. Η Βιβλιοθήκη από το 2013 συμμετέχει στην «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» υπό την αιγίδα αρχικά του Future Library και αργότερα της «Εθνικής Βιβλιοθήκης» και με αποκλειστικό δωρητή το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», διοργανώνοντας εκδηλώσεις για παιδιά.

Σχετικές δομές

Αναλυτική λίστα σημείων

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σχετικές εκδηλώσεις

COPYRIGHT ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ WEB DEVELOPMENT BY ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP GRAPHICS DESIGN BY CIRCUS DESIGN STUDIO
Visa Mastercard Maestro
Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
Hide content for the accessibility