Με μεγάλη φροντίδα και με γνώμονα τις μετρήσεις πληθυσμών, οι εφαρμοστές του εντομολογικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής-Τμήματος Δημόσιας Υγείας, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στις περιοχές του Δήμου που παρουσιάζουν αυξημένο πληθυσμό ενήλικων εντόμων, με δυνατότητα μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών. Ταυτόχρονα, οι εφαρμοστές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις πιθανές πηγές του προβλήματος (στάσιμα νερά), όπου στόχος ήταν η προνυμφοκτονία (πριν γίνουν τέλεια έντομα και αποτελέσουν απειλή). Να τονιστεί ότι οι εφαρμογές έγιναν στον στενό αστικό κλοιό του Δήμου καθώς και στις παρυφές και στην γειτνίαση με το δασικό περιβάλλον. Το Άλσος Μητέρα, η πρώην Βιοχρώμ, ο Προφήτης Ηλίας, τα πάρκα πάνω από τους σταθμούς metro «Αγία Βαρβάρα» και «Αγία Μαρίνα», όλες οι πλατείες και οι παιδικές χαρές καθώς επίσης οι κεντρικές οδοί με τα φρεάτια και τα παρτέρια τους, η περιοχή γύρω από το Γ Νεκροταφείο με τις εκεί πλατείες, οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, τα μεγάλα ρέματα και τα δημόσια κτίρια (περίβολοι χώροι), ήταν κάποια από τα σημεία που επιλέχθηκαν για την εφαρμογή. Οι εφαρμογές πραγματοποιήθηκαν με την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων, έχοντας την πιστοποίηση του φορέα εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με βάση την κείμενη διάταξη του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας).
Η φροντίδα δεν αφορούσε μόνο στον άνθρωπο, αλλά και στα αγαπημένα κατοικίδια και στα πουλιά, ώστε οι εφαρμογές να μην τα επηρεάσουν ( Έγκριση Ε.Ο.Φ).
Η φετινή πρώτη χρονιά, πέραν του άμεσου αποτελέσματος, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την χαρτογράφηση των εστιών και τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων ταυτοποίησης των κουνουπιών, ώστε τις επόμενες χρονιές να δοθούν περισσότερο στοχευμένες λύσεις. Η αρχή έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Με γνώμονα την ευημερία των πολιτών, το μέλλον θα μας βρει περισσότερο έτοιμους να υπερασπιστούμε την υγεία των κατοίκων του Δήμου μας.
Η δημόσια υγεία είναι ένα αγαθό που θέλει προγραμματισμό και οργάνωση, κάτι που η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της.