I_do :“Ayouth–ledalliance, building @ctiveRomacitizens” Rights, Equality and Citizenship Programme 2014-2020 – Call: REC-DISC-AG-2016, DGJustice & Consumers
Σκοπός του Έργου «Ι_do» είναι η υποστήριξη νέων Ρομά για τη συμμετοχή τους σε κέντρα λήψης αποφάσεων (Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια). To πρόγραμμα υλοποιείται με φορέα συντονιστή το KΕ.ΜΕ.Α (Κέντρο Μελετών για θέματα Ασφάλειας) και εταίρους την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), την Ένωση Ελλήνων Διαμεσολαβητών Ρομά, την Εταιρεία CMT Prooptiki και το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης REC-DISC-AG-2016 της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την υποβολή προτάσεων με σκοπό την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος τους.
Το Έργο αναπτύσσεται στη βάση των τριών λειτουργικά αλληλένδετων αξόνων:
Έρευνα πεδίου σε 3 Περιφέρειες της χώρας (Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Μακεδονία) για τον εντοπισμό 33 νέων Ρομά με ειδικά χαρακτηριστικά (κτήση απολυτηρίου δευτεροβάθμιας, τουλάχιστον, εκπαίδευσης – ειδική στόχευση στο πλαίσιο της έρευνας: αναζήτηση φοιτητριών/ φοιτητών ή/και Ρομά πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης). Παράλληλη έρευνα πεδίου, στις ίδιες περιοχές, για την αναζήτηση 22 νέων στελεχών Υπηρεσιών ή/και εκπροσώπων Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία «σώματος υποστηρικτών» των 33 νέων Ρομά για τη συμμετοχή τους σε τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων (Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια).
5μηνη εκπαίδευση των Ρομά μελών της ομάδας στόχου σε θέματα δομής, οργάνωσης, αποστολής, σκοπού και λειτουργίας των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο φορέα εκπαίδευσης στελεχών Ο.Τ.Α., την Ε.Ε.Τ.Α. Ταυτόχρονη υποστήριξη των Ρομά μελών της ομάδας στόχου μέσω της διενέργειας «mentoring sessions». Παράλληλη εκπαίδευση των 22 νέων στελεχών Υπηρεσιών ή/και εκπροσώπων Αρχών Τ.Α. σε θέματα συμβουλευτικής για τη διαχείριση ζητημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης, βάσει των ειδικών χαρακτηριστικών της Ρομά ομάδας στόχου.
Οργάνωση / λειτουργία μιας «Ψηφιακής Συνέλευσης» (DigitalAssembly) με τη συμμετοχή των 33 εκπαιδευμένων νέων Ρομά σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, υπό το συντονισμό και με την υποστήριξη των 22 νέων στελεχών Υπηρεσιών ή/και εκπροσώπων Αρχών Τ.Α.: δημιουργία 5 υπο-ομάδων, εργασία κάθε υπο-ομάδας πάνω σε θέματα επιλεγμένα στη βάση των τεσσάρων βασικών πυλώνων του Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά (θέματα προσαρμοσμένα, σε κάθε περίπτωση, στις ειδικές ανάγκες / συνθήκες των τοπικών κοινωνιών των 33 συμμετεχόντων νέων Ρομά), σύνταξη / παρουσίαση 10 αναφορών (reports) σε Δημοτικά ή/και Περιφερειακά Συμβούλια στις περιοχές όπου διαβιούν οι 33 νέοι Ρομά.
Επίσης, στο πλαίσιο του Έργου θα οργανωθούν: δύο Συνέδρια, 5 Ημερίδες Ενημέρωσης θα δημιουργηθούν 2 λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό τη στοχευμένη διάχυση του σκοπού και των επιμέρους δράσεών του προς νέα ηλιακά κοινά, καθώς και η υποβολή συστάσεων πολιτικής προς την Ελληνική Πολιτεία και τη διεθνή κοινότητα σε θέματα κοινωνικής ένταξης /χειραφέτησης νέων μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Το Έργο είναι διετούς διάρκειας 2018-2019
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: http://ido-alliance.eu/
To έργο URGENT υλοποιείται στο πλαίσιο του του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες» από τον ΕΟΕΣ Αμφικτυονία με τη συνεργασία του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και της ΕΕΤΑΑ.
Οι βασικοί στόχοι του έργου URGENT είναι:
Η εδραίωση ενός διαλόγου και κοινής γνώσης των πολιτών με διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές καταβολές και από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης
Η ενίσχυση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη και η κοινήδιαμόρφωση πολιτικών και υπηρεσιών σε τοπικές κοινωνίες,ειδικότερα για τις ομάδες εκείνες των πολιτών που συνήθως εξαιρούνται των διαδικασιών λήψης αποφάσεων
Η ενίσχυση της ικανότητας των τοπικών αρχών να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στις κοινότητές τους προκειμένου να εμπλακούν όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς
Η συμβολή στην δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου πόλεων που θα είναι πολύ ενεργοί πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο URGENT αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου φόβου, κυρίως απέναντι στο φαινόμενο της μετανάστευσης, προσεγγίζοντας τις κοινωνίες από την βάση και δημιουργώντας έναν νέο τύπο δεσμών και επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων περιθωριοποιημένων γειτονιών στα αστικά κέντρα. Θα σχεδιαστούν πιλοτικά σχέδια στις πόλεις που συμμετέχουν και θα επιδιωχθεί η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Tο έργο διαρκεί 2 έτη από 1/9/2016 έως 31/10/2018
Τον Μάιο 2018 θα γίνει στην Αθήνα Διακρατική συνάντηση δύο ημερών με θέμα: Επανεργοποίηση ευρωπαϊκής αστικής ιθαγένειας: Ένα δίκτυο χωρίς αποκλεισμούς.
Συμμετέχουσες χώρες: Ιταλία, Πορτογαλία, Πρώην Δημοκρατία της Μακεδονίας, Αλβανία, Μάλτα, Γαλλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Ελλάδα.