Η υποβολή αιτήσεων για την αλλαγή επωνύμου των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια ή στα Μητρώα Αρρένων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας μπορεί να γίνει είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία, είτε μέσω εξουσιοδοτούμενου προσώπου, στο Τμήμα Δημοτική Κατάστασης και Ληξιαρχείου του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Η ανωτέρω διαδικασία αφορά στην πρόσληψη και αλλαγή επωνύμου, καθώς και στην πρόσληψη πατρωνύμου και μητρωνύμου από παιδιά που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους ή είναι αγνώστων γονέων, καθώς και ο εξελληνισμός του ονοματεπωνυμικών στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού, ομογενών αλλοδαπών που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια και παλιννοστούντων ομογενών που έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
Οι διατάξεις του άρθρου μόνου του ν.δ. 2573/1953 (241 Α΄) «Αλλαγή επωνύμου και πρόσληψη επωνύμου, πατρωνύμου, μητρωνύμου», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εφαρμόζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες προβάλλονται σοβαροί λόγοι που δικαιολογούν τη ζητούμενη μεταβολή του επωνύμου.
Ως σοβαροί λόγοι νοούνται, για όλους τους αιτούντες, μόνο τα ψυχικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται από επώνυμα : α) κακόηχα β) προκαλούντα τη θυμηδία ή την περιφρόνηση, γ) δυσχερή στην προφορά ή ξενικά δ) κακής φήμης συνεπεία πράξεων άλλου προσώπου, ε) αντίθετα προς τις αντιλήψεις της κοινωνίας περί ηθικής.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατ’ αρχήν είναι:
Λοιπά δικαιολογητικά κατά περίπτωση
Αίτηση
Πιστοποιητικό ανυπαρξίας από τον αρμόδιο δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας από τα μητρώα αρρένων των οποίων πρόκειται να διαγραφεί το ανύπαρκτο πρόσωπο
Πρόταση του Δ/ντή του οικείου στρατολογικού γραφείου
Λοιπά δικαιολογητικά κατά περίπτωση
Λοιπά δικαιολογητικά κατά περίπτωση
Λοιπά δικαιολογητικά κατά περίπτωση
* Όταν υπάρχουν μεταβολές οικογενειακής κατάστασης λόγω θανάτου, διαζυγίου, τέκνων εκτός γάμου απαιτείται σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Προϋπόθεση, για την διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας, είναι οι ανήλικοι να μην είναι κάτοχοι δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (πλέον είναι υποχρεωτική η έκδοση ταυτότητας με τη συμπλήρωση του 12ου έτους της ηλικίας). Ακόμη, απαιτείται να προσέλθει το ίδιο το παιδί, μαζί με έναν από τους γονείς ή τον ασκούντα τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση που ο ανήλικος δεν μπορεί να προσέλθει αυτοπροσώπως, απαιτείται η παρουσία δύο μαρτύρων (με την επίδειξη του πρωτότυπου δελτίου ταυτότητάς τους), εκ των οποίων ο ένας να είναι ο γονέας.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών έχουν:
Σε περιπτώσεις που δεν προκύπτουν ευκρινώς οι συγγενικές σχέσεις ή τα πρόσωπα που πρέπει να περιλαμβάνονται στα πιστοποιητικά, τότε χρησιμοποιούνται οι Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν.1599/86 δυο πολιτών (με προτυπωμένο κείμενο για τους πλησιέστερους συγγενείς του θανόντος, ένας εκ των οποίων μπορεί να είναι συγγενής )
Για την έκδοση των ανωτέρω πιστοποιητικών με φυσική παρουσία, απαιτείται:
Για την παραλαβή από τρίτο πρόσωπο απαιτείται:
Για την έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και Διαβατηρίου η συγκεκριμένη διαδικασία έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα των κατά τόπους Αστυνομικών Τμημάτων.