«Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε τιμή και να αποδώσουμε δόξα στη νεολαία, στους φοιτητές, στο λαό που ασυμβίβαστα πολέμησε την χούντα. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι αυτή τη μεγάλη θυσία. Η 17η Νοέμβρη δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούς ή μνημόσυνα. Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τους νέους εκείνης της εποχής που πρωτοστάτησαν ώστε να επιστρέψει η ελευθερία στη χώρα. Είναι το ορόσημο για το διαρκές και πάντα επίκαιρο μήνυμα ευθύνης, αγώνα και ελπίδας.
Συμπληρώνονται φέτος 49 χρόνια από εκείνη την εξέγερση που η τόλμη μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζόμενων χωρίς δεσμεύσεις και πολιτική τοποθέτηση άλλαξε τον ρου της ιστορίας εκείνη την σκοτεινή περίοδο.
Ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία χωρίς λογικούς υπολογισμούς και συνέπειες. Έτσι γίνεται πάντα όταν οι νέοι βρίσκονται στο προσκήνιο. Αψηφούν τους κινδύνους και προσδιορίζουν με το δικό τους ολοκαύτωμα το βηματισμό της ιστορίας, όπως γίνεται σήμερα στο Ιράν, στη Βιρμανία και σε άλλα ανελεύθερα καθεστώτα.
Έτσι θα συμπεριφέρεται ξανά και ξανά και πάντα, η ασυμβίβαστη νεολαία όσο η ζωή θα αξίζει λιγότερο χωρίς Ελευθερία, Αξιοπρέπεια και Δημοκρατία».
Με αυτή τη σύντομη αλλά περιεκτική και ουσιαστική ομιλία ο Δήμαρχος Λάμπρος Μίχος χαιρέτησε την επέτειο των 49 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι φορέων, μαθητές σχολείων και πολίτες έδωσαν το παρών στο μνημείο, που έχει ανεγείρει ο Δήμος, στην ομώνυμη πλατεία (στον κόμβο Ελευθερίου Βενιζέλου και Μεγάλου Αλεξάνδρου) και παρακολούθησαν τη σεμνή τελετή.
Μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Αγίας Βαρβάρας απάγγειλαν ποιήματα σχετικά με το σημαντικό γεγονός. Από το 2ο Δημοτικό οι: Δημήτρης Χριστάκιας, Σοφία Χριστάκια, Μαρία Παπαδοπούλου, Σταματία Καραθανάση. Από το 2ο Γυμνάσιο οι: Αγγελική Μπαρμπάτη, Μαρίλια Πλωμαρίτη και από το 2ο Λύκειο η Χριστίνα Καλή.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, έγινε προσκλητήριο νεκρών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.