Μια ημέρα που δεν αποτελεί γιορτή, παρά μια υπενθύμιση πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα τον αριθμό των αδέσποτων στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα διαβιούν περίπου 1,8 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και πάνω από δυο εκατομμύρια αδέσποτες γάτες. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν περίπου 750.000 «ιδιόκτητοι» σκύλοι, αλλά κι ένας απροσδιόριστος αντίστοιχος αριθμός γατιών. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν, επίσης, ότι περίπου το 40% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν κάποιο κατοικίδιο.
Οι ως άνω αριθμοί αυτοί και μόνο δείχνουν ότι όποιοι νόμοι θεσπίζονται για τα ζώα συντροφιάς, ενδιαφέρουν άμεσα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού με δεσποζόμενα ζώα και έμμεσα μια ακόμη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μερίδα. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα λειτουργίας των οργανωμένων κοινωνιών μας. Το μεγαλύτερο, όμως, μερίδιο ευθύνης για τον αριθμό των αδέσποτων ζώων ανήκει στους ιδιοκτήτες των ζώων. Μην ξεχνάμε ότι τα αδέσποτα κάποτε υπήρξαν ή είναι απόγονοι δεσποζόμενων ζώων. Δε θα ζούσαν ανάμεσα μας αν δεν τα είχαμε φέρει εμείς σε αυτό το περιβάλλον. Οι κάτοχοι κατοικίδιων θα πρέπει να τηρούν βασικούς κανόνες, καθώς η απόκτηση τους σημαίνει δια βίου συνύπαρξη.
Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του που πηγάζουν από την κείμενη νομοθεσία, η οποία ορίζει τις προβλεπόμενες ενέργειες τόσο για τα δεσποζόμενα όσο και για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, υλοποιεί πρόγραμμα διαχείρισης και περισυλλογής αδέσποτων ζώων.
Η Συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Με τη συνεχή συνεργασία Δήμου, συναρμόδιων φορέων, Φιλοζωικού Σωματείου και εθελοντών, μπορεί, αποδεδειγμένα, να επιτευχθεί η σταδιακή μείωση των αδέσποτων ζώων, η προστασία τους, καθώς επίσης και η ευζωία τους.
Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Αγίας Βαρβάρας
Ο Δήμος μας προς το σκοπό της υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος έχει συνάψει σύμβαση: α. με το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων), αναφορικά με τους αδέσποτους σκύλους,
β. με ιδιώτη κτηνίατρο, αναφορικά με τις αδέσποτες γάτες.
Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, της σήμανσης, της καταγραφής και της υιοθεσίας τους και αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της, κατά περίπτωση, κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα της πόλης. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων, καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια της οικογένειας.
Υιοθετήστε ένα ζώο
Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι εύκολη και γρήγορη. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο.
Τα αδέσποτα ζώα που προωθούνται για υιοθεσία είναι απολύτως υγιή, όπως έχει διαπιστωθεί από ιατρική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον πάσχουν από χρόνια και ανίατη ασθένεια ή για ανατομικούς λόγους και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, οι ανάδοχοι τυγχάνουν της υποστήριξης του Δήμου Αγίας Βαρβάρας στη φροντίδα αυτή
Η υιοθεσία αποτελεί μία πολύ σοβαρή απόφαση και δεν πρέπει να ληφθεί ως μία παροδική και πρόσκαιρη ικανοποίηση επιθυμίας.
Και μην ξεχνάμε ότι είναι οι μαχητές του δρόμου, με καρδιές τόσο αγνές που μπορούν και συγχωρούν ξανά και ξανά και τολμούν να αγαπούν με όλο τους το είναι, όσες φορές και αν έχουν προδοθεί.