Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες:
Επιλογή γλώσσας:
Δήμος Αγίας Βαρβάρας
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Αναζήτηση
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ Περιήγηση

Συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο Δημαρχείο, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Λάμπρου Μίχου 22 Απριλίου 2024

post
29/04/2024 - Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αισθητές σε όλο τον κόσμο, θέτοντας την πολιτική προστασία σε άμεση προτεραιότητα.

Με αφετηρία τη ρήση «η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία», τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρου Μίχου και με συμμετοχή των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΔΕΔΗΕ, της ΑΔΜΗΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Δασαρχείου, του ΑΣΔΑ και του ΠΕΣΥΔΑΠ, της εθελοντικής ομάδας  του Δήμου «Δράση» και στελεχών της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων δημοτικών υπαλλήλων.

«Οι δασικές πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον. Βιώνοντας τις επιπτώσεις τους, συνειδητοποιούμε κάθε μέρα βαθύτερα πόσο απαραίτητο για τη ζωή ανθρώπου είναι το δασικό οικοσύστημα και για αυτό αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο του έτους 2024. Η συνεδρίαση του τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για το Δήμο μας δεν αποτελεί μια τυπική αλλά μια ουσιαστική διαδικασία για το σκοπό αυτό»

Με αυτή την εισαγωγή, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας ενημέρωσε το ΤΕΣΟΠΠ, για τα μέτρα πρόληψης του Δήμου και την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί σε όσα απαιτούνται σε περίπτωση πυρκαγιάς.  Παράλληλα, έθεσε υπόψη των μελών, τους υπαρκτούς κινδύνους μιας πυρκαγιάς και τις ανάγκες του Δήμου για την ενίσχυση της πρόληψης. Τόνισε πως «το αδύνατο σημείο είναι οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις  (καύση λάστιχων, ρευματοκλοπές, κ.α.) που προκαλούνται στην περιοχή της παράνομης εγκατάστασης στο όρος Αιγάλεω. Αν και η περιοχή κυρίως βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κορυδαλλού, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας ζητά άμεση συλλογική λήψη μέτρων γιατί ο κίνδυνος αφορά στο δάσος»  Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη παροχής υποστήριξης  για την αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων, στην ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης των πολιτών που έχουν ήδη  ενημερωθεί για την αποψίλωση ιδιωτικών οικοπέδων, καθώς και στην ανάγκη του ενίσχυσης των περιπολιών της Ελληνικής Αστυνομίας  στο βουνό κατά την αντιπυρική περίοδο.

Η πρόσφατη νομοθεσία  για την  πυροπροστασία ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, απαιτεί από τους πολίτες τη σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, καθώς και Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας που προβλέπονται στην Τεχνικής Έκθεση.

Ο Δήμαρχος αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των πολιτών είπε πως,

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας θα αναλάβει να κάνει μια μελέτη για όλους, καθώς και τις επεμβάσεις που θα υποδείξουν οι επιστήμονες και θα βοηθήσει, όπως πάντα βοηθά, στην υλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών χωρίς να είναι υπόχρεος κανείς πολίτης να αναθέσει ξεχωριστή αίτηση.

Τέλος, επεσήμανε  την πολύ  καλή συνεργασία των μελών του τοπικού  οργάνου και ζήτησε από όλους να εκθέσουν στο Δήμο, τους κινδύνους που έχουν εντοπίσει,  αναλαμβάνοντας τη δέσμευση  ο Δήμος  να πράξει ότι είναι δυνατό για να μειωθούν ή /και να εκλείψουν.

Οι φορείς επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας,  ενημέρωσαν  για τις δράσεις που έχουν υλοποιήσει και  τον υφιστάμενο εξοπλισμό  πυροπροστασίας στο όρος  Αιγάλεω, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την Πολιτεία  για να υπάρχουν επαρκείς οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι  για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών στην περιοχή μας.

Κοινή εκτίμηση όλων ήταν η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και η συντονισμένη έγκαιρη παρέμβαση   ΟΛΩΝ, ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ  και ΠΟΛΙΤΩΝ σε περίπτωση κινδύνου

Μέσα πρόληψης & αντιμετώπισης της πυρκαγιάς
από το  Δήμο Αγίας Βαρβάρας
Επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για πυρκαγιές-
Σύστημα καταιονισμού νερού που τροφοδοτείται από γεώτρηση και δεξαμενή 1000 κ. μ, με 9 κανόνια (τη δεξαμενή μπορεί να χρησιμοποιεί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία
Πλαστική δεξαμενή 16 κ. μ στο Πάνθεον
Υδροφόρο όχημα 10κ.μ με δυνατότητα πυρόσβεσης
Πυροσβεστικό όχημα 4Χ4
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone)
Φορτηγό όχημα με αρπάγη
Μηχάνημα bobcat
Αποψιλώσεις
Συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα « Δράση»
Ενημέρωση-κινητοποίηση  των πολιτών

Παρευρισκόμενα μέλη του Τ.Ε.ΣΟ.Π.Π Αγίας Βαρβάρας

Λάμπρος Μίχος  Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Βασίλειος Ζαφείρης   Διοικητής   Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ,Γεώργιος Μπαλαούρος Διοικητής 2ου Πυροσβεστικού Σταθμό, Νικόλαος Τσίγγανος  Υποδιοικητής 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού, Βασίλειος Πανταζόπουλος από το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Βαρβάρας, Γρηγόρης Παναγιωτακόπουλος   από το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Βαρβάρας, Αθανάσιος Κουκουτσέλος Τομεάρχης Εκμετάλλευσης περιοχής Περιστερίου ΔΕΔΗΕ, Χρήστος Τσακίρης, Μηχανικός του Οργανισμού «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας-ΑΔΜΗΕ»,  Βασιλική Καρκαλέτση  Τομεάρχης ΠΤΣΕΚ του ΑΔΜΗΕ, Παναγιώτης Γεωργόπουλος   από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), Ιωάννα Σέγκου Δασοπόνος του Δασαρχείου Αιγάλεω,  Γεώργιος Βούτυνος  Δασοφύλακας Δασαρχείου Αιγάλεω, Γρηγόριος Γουρδομιλάχης  Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας- Πειραιά, Μιχάλης Ευθυμιάδης  μέλος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας- Πειραιά, Θεόδωρος Βασιλάκος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Θεοδώρα Μαρσώνη Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού Δήμου Αγίας Βαρβάρας, Βασιλική Φίλη, εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας  πολιτικής προστασίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Δράση» και  Νικόλαος Κατιφεδένιος αρμόδιος δημοτικός υπάλληλος. 

Σχετικά έγγραφα

COPYRIGHT ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ WEB DEVELOPMENT BY ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP GRAPHICS DESIGN BY CIRCUS DESIGN STUDIO
Visa Mastercard Maestro
Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
Hide content for the accessibility