Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μία ημέρα μνημόνευσης γυναικείων βιωμάτων πόνου που παρέμεναν αθέατα και καταπνίγηκαν από τη διαχρονική κοινωνική αποσιώπηση και τη θεσμική αδιαφορία.
Ο όρος βία κατά των γυναικών, νοείται ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημαίνει όλες τις πράξεις μίας βίας βασιζόμενης στο φύλο, οι οποίες έχουν ή ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή οικονομική βλάβη, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη αποστέρηση της ελευθερίας. Εκτός από την ενδοοικογενειακή βία, λαμβάνει πολλές και ιδιάζουσες μορφές, όπως είναι αυτή της εμπορίας ανθρώπων, των εξαναγκαστικών γάμων, των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και των βιασμών. Η βία κατά γυναικών δεν συνιστά, πλέον, γεγονός του ιδιωτικού χώρου δίχως σημασία για τον δημόσιο, αλλά αποτελεί ένα φαινόμενο με πολιτική, κοινωνική και δικαιική σημασία που αντικατοπτρίζει ταυτόχρονα την ασυμμετρία των έμφυλων σχέσεων. Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας του τελευταίου χρόνου, αναδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης, ωστόσο δεν δύνανται να αποτυπώσουν το μέγεθος της απειλής.
Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά και γενικότερα της βίας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζήτημα, τα οποία η κοινωνία μας καλείται να αντιμετωπίσει. Η ισότητα των φύλων είναι συστατικό στοιχείο των σύγχρονων κοινωνιών, πρέπει όμως κάθε μέρα να την ενισχύουμε. Πρέπει τα θύματα να μιλήσουν, να καταγγείλουν τη βία. Αν δεν ανοίξουν τα στόματα, αν τα θύματα δεν καταγγείλουν τη βία, αν εμείς που είμαστε γύρω τους, δίπλα τους δεν τους παροτρύνουμε να μιλήσουν, αν δεν ενεργοποιηθούμε ως πολίτες απέναντι σε αυτό το έγκλημα, δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ- ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΣΩΝΗ