Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες:
Επιλογή γλώσσας:
Δήμος Αγίας Βαρβάρας
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Αναζήτηση
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ Περιήγηση

Καμία αύξηση στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων της Αγίας Βαρβάρας ζητεί ο Δήμος

post
19/01/2023 - Μη κατηγοριοποιημένο

Καμία αύξηση στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

 της Αγίας Βαρβάρας ζητεί ο Δήμος

 

Στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος αναφέρει ότι:

Ανησυχία και προβληματισμό σε μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας  επιφέρει η πρόσφατη απόφαση της αύξησης κατά 37%  των αντικειμενικών αξιών σε αναμφισβήτητα χαμηλής αξίας ακίνητα στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου μας.

Η απολύτως άδικη και άστοχη αναπροσαρμογή αφορά στα περισσότερα κτίσματα του Δήμου με τις συνέπειες να είναι αρνητικές για ομάδες ευάλωτων πολιτών οι οποίες εξαιρούνται πλέον από την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την καθημερινή επιβίωσή τους.

Συγκεκριμένα, στερούνται τα επιδόματα αλληλεγγύης, θέρμανσης, ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο αυτό αλλά επιβαρύνονται  από επιπρόσθετους φόρους  που επιφέρει η άνοδος των τιμών αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Αύξηση η οποία βεβαίως και δεν δικαιολογείται καθώς δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς στον δήμο μας, απεναντίας είναι εμφανής η στασιμότητα αν όχι και μείωση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Στο Δήμο της Αγίας Βαρβάρας είναι απολύτως αντιληπτό το μείζον πρόβλημα που φέρνει τους φτωχούς συμπολίτες μας σε απόγνωση καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να αντεπεξέλθουν μετά τα νέα δεδομένα”.  

Εν συνεχεία και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε:

Να αιτηθεί προς την αρμόδια αρχή του Υπουργείου Οικονομικών να παραμείνουν οι τιμές αντικειμενικής αξίας ακινήτων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας όπως υπήρχαν προ των αυξήσεων στηριζόμενο στους ακόλουθους λόγους και στοιχεία που τεκμηριώνουν τη δίκαιη θέση του:

  1. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιώνεπέφερε αυξήσεις+37,00% σε αναμφισβήτητα χαμηλής αξίας ακίνητα στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου μας. Οι αυξήσεις, που έγιναν σε όλες τις ζώνες είναι αντικειμενικά άδικες ακόμη και αυτή της ζώνης ΣΤ΄ που αυξήθηκε από 800 σε 850 ευρώ διότι αφορά σε προσφυγικές πολυκατοικίες της δεκαετίας του 1960, που έχουν πλήρως απαξιωθεί και με την πάροδο του χρόνου συνεχώς απαξιώνονται.
  2. Είναι εντελώς άδικη και άστοχη η αναπροσαρμογή και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο όριο της ζώνης Α΄ της Αγίας Βαρβάρας (οδός Γεννηματά) επέρχεται αύξηση της τιμής ζώνης (Α΄) από 1.000 σε 1.300 ευρώ τη στιγμή που στο όριο της γειτνιάζουσας ζώνης Β΄ του Κορυδαλλού (οδός Γεννηματά) επέρχεται αύξηση της τιμής ζώνης από 950 σε 1.100 ευρώ.
  3. Οι κοινωνικές παρενέργειες από τις αυξήσεις που έγιναν είναι πολύ σημαντικές και αφορούν σε ομάδες ευάλωτων πολιτών, τις οποίες εξαιρεί από την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα.
  4. Η μέτρηση της εισοδηματικής και μορφωτικής στάθμης, της φοροδοτικής ικανότητας, των δεικτών ανεργίας της περιοχής και το ποσοστό (στο συνολικό πληθυσμό τού δήμου) των δικαιούμενων κοινωνικών επιδομάτων και επισιτιστικής βοήθειας αποδεικνύει αναμφισβήτητα το μέγεθος των επιπτώσεων των αυξήσεων στις συνθήκες ζωής των συμπολιτών μας.

Για τεκμηρίωση του δίκαιου αιτήματος η Διοίκηση του Δήμου συγκέντρωσε και απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων που επιβεβαιώνουν την αναντιστοιχία των τιμών αντικειμενικής αξίας σε σχέση με τις τιμές αγοράς των ακινήτων, με τις τιμές αγοράς να είναι από 21% έως 62% κατώτερες των αντικειμενικών.

 

Σχετικά έγγραφα

COPYRIGHT ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ WEB DEVELOPMENT BY ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP GRAPHICS DESIGN BY CIRCUS DESIGN STUDIO
Visa Mastercard Maestro
Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.