Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες:
Επιλογή γλώσσας:
Δήμος Αγίας Βαρβάρας
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Αναζήτηση
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ Περιήγηση

Απάντηση σε άρθρο της εφημερίδας “Προοδευτική” που αφορά στη χρήση της Βιοχρώμ

post
22/11/2020 - Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ» γίνεται αναφορά (δεν είναι η πρώτη φορά) σε δήθεν λειτουργία χωματερής στη Βιοχρώμ.

Αφορμή παίρνει από έκθεση αυτοψίας της υγειονομικής υπηρεσίας, η οποία μας επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά, κατόπιν καταγγελιών της παράταξης του τέως δημάρχου «η δική μας πόλη».

Στην τελευταία αυτοψία αναφέρεται ότι βρέθηκαν μερικές σακούλες σκουπιδιών και δύο στρώματα, τα οποία την ώρα της αυτοψίας μεταφορτώνονταν για να απομακρυνθούν.

Στο σχολιασμό της εφημερίδας παραλείπονται ορισμένα κρίσιμα σημεία της έκθεσης αυτοψίας. Ποια είναι αυτά;

 1. Ότι η καταγγελία έχει γίνει από την παράταξη του τέως δημάρχου «η δική μας πόλη».
 2. Ότι η καταγγελία έλεγε ότι ο χώρος έχει μετατραπεί σε χωματερή.
 3. Ότι η αυτοψία έγινε στις 9:15 το πρωί.
 4. Ότι οι σακούλες(μικρής ποσότητας σε χώρο περιορισμένης έκτασης)  με τα στρώματα, την ώρα της επίσκεψης, μεταφορτώνονταν για να απομακρυνθούν.
 5. Ότι ο παριστάμενος αντιδήμαρχος εξήγησε ότι παρουσιάστηκε βλάβη σε απορριμματοφόρο και ότι αυτό «αποδεικνύεται και από σχετικά παραστατικά που προσκομίσθηκαν στην υπηρεσία μας», όπως ακριβώς αναφέρεται στην έκθεση.
 6. Ότι είχε ξαναγίνει αυτοψία (πάλι μετά από καταγγελία του τέως δημάρχου) και είχε βρεθεί ο χώρος καθαρός!

Ως προς τί απορεί ο συντάκτης του δημοσιεύματος και ελέγχει τη δημοτική αρχή, σχετικά;

 1. Γιατί ο δήμος δεν βγάζει άδεια σταθμού μεταφόρτωσης ώστε να κάνει τη δουλειά του ήρεμα και χωρίς άγχος;
 2. Για το αν χάλασε πράγματι το απορριμματοφόρο, παρότι στην  υγειονομική υπηρεσία προσκομίσθηκαν αποδείξεις;
 3. Για το αν τα στρώματα τα μαζεύει απορριμματοφόρο (ξαφνικά αγνοεί ότι υπήρχαν και μερικές σακούλες);
 4. Αμφισβητεί το ότι τα απορριμματοφόρα χαλάνε συχνά;

Τί διαπιστώνει με χολή και ειρωνεία και τι ζητάει;

 1. Ότι υπάρχει σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων και με τη βούλα (εννοεί,    αναμφισβήτητα), στον προοριζόμενο για πολιτισμό χώρο της Βιοχρώμ.
 2. Να γίνει Σταθμός μεταφόρτωσης! Δεν τον νοιάζει αν γίνει, αρκεί να υπάρχει άδεια! Τότε θα κάνουμε τη δουλειά μας ήρεμα και χωρίς άγχος για τις καταγγελίες του κ. Καπλάνη, διότι και αυτός το ίδιο θέλει. Αυτό είναι προφανώς το όραμά του για το χώρο: χωματερή με άδεια!!!

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα την οποία ο συντάκτης του δημοσιεύματος σκόπιμα αποσιωπά, αν και την γνωρίζει, όπως εξάλλου η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του Δήμου μας;

 Η αλήθεια για το συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν

 

 1. Ο δήμος επί δημαρχίας του τέως δημάρχου είχε εξ ολοκλήρου μετατραπεί σε απέραντη χωματερή, πράγμα δικαιολογημένο αφού: α) η αποκομιδή γινόταν τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ τώρα γίνεται καθημερινά, καθώς και απογεύματα και Σαββατοκύριακα (στοχευμένα), β) το πλυντήριο, ένα απορριμματοφόρο, μία σκούπα και το φορτηγό του δήμου ήταν παροπλισμένα και δεν χρησιμοποιούνταν επί χρόνια, γ) για διάφορους λόγους δεν γινόταν περισυλλογή και συνεχόμενη απόρριψη στη χωματερή, δ) κανένα νέο όχημα δεν προστέθηκε στα δέκα χρόνια διοίκησης του τέως δημάρχου.
 2. Ο χώρος του αμαξοστασίου στην οδό Σιπύλου είχε μετατραπεί σε κανονική χωματερή και σταθμό μεταφόρτωσης, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν, δικαιολογημένα, οι περίοικοι και να εξαναγκάσουν τον τέως δήμαρχο όχι να καταργήσει τη χωματερή αλλά να την μεταφέρει στη Βιοχρώμ.
 3. Την μεταφορά την έκανε τρείς μόλις μήνες πριν τις εκλογές και δεν μετέφερε μόνο τη χωματερή αλλά και τα ρυπαρά (επί χρόνια άπλυτα) απορριμματοφόρα, χωρίς την τήρηση καμίας νόμιμης διαδικασίας και χωρίς να προγραμματίσει τίποτα εκτός από το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στο οποίο προέβλεψε και αποφάσισε (το δημοτικό συμβούλιο) να γίνει «πράσινο σημείο» στο χώρο του αμαξοστασίου.
 4. Η μεταφορά αυτή είχε ως συνέπεια αυστηρές συστάσεις και επιβολή κυρώσεων στη δημοτική αρχή  εκ μέρους της υγειονομικής υπηρεσίας, μετά από καταγγελίες του διευθυντή και των σπουδαστών της δραματική σχολής, διότι ακριβώς στην είσοδο της σχολής στάθμευαν απρογραμμάτιστα και ανεξέλεγκτα τα ρυπαρά οχήματα και λίγο πιο πέρα βρισκόταν η χωματερή.
 5. Για τον προοριζόμενο για Πολιτισμό χώρο της Βιοχρώμ, ο τέως δήμαρχος δεν είχε πράξει απολύτως τίποτα. Είχε από προφανή αδιαφορία και αδράνεια επιτρέψει να παραμένει ο χώρος βιομηχανικός, σε χρόνο που ο νόμος επέτρεπε να γίνει αλλαγή με απλή δήλωση και για να γίνει οτιδήποτε περαιτέρω πρέπει να γίνει πολεοδομική τροποποίηση.
 6. Παρέλαβε το έτος 2009 αναλυτική προμελέτη και επιχορήγηση ύψους 9.000.000 Ευρώ για να ξεκινήσουν τα έργα στη Βιοχρώμ, αλλά τα χρήματα χάθηκαν, λόγω της χαρακτηριστικής ανικανότητάς του.
 7. Δεν έφταναν μόνο αυτά. Νοίκιασε εκτός από το κτήριο διοίκησης και τον ακάλυπτο χώρο της Βιοχρώμ στην εταιρεία «Αβαξ» (κατασκευάζει το ΜΕΤΡΟ) μέχρι τον Ιούνιο του έτους 2022, στερώντας έτσι από το δήμο τη δυνατότητα να εκτελέσει οποιοδήποτε έργο στο χώρο μέχρι την λήξη της μίσθωσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αποφάσισε την εκμίσθωση μεγάλου τμήματος του χώρου στο διάστημα μεταξύ των δημοτικών εκλογών του 2019 και πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.
 8. Πιάσαμε στέλεχος της διοίκησης του κ. Καπλάνη (όχι μία φορά) να προσπαθεί να αδειάζει σαβούρα και μπάζα στη Βιοχρώμ. Άλλοι πάλι έρχονταν να αδειάσουν με άδεια, που είχαν από παλιά, από στέλεχος της διοίκησης Καπλάνη. Αυτοί είναι που κάνουν τις καταγγελίες.

 Η αλήθεια για το τι συμβαίνει ΣΗΜΕΡΑ και τι πρόκειται να ακολουθήσει ΑΜΕΣΑ

 1. Τα παλαιά οχήματα του δήμου διατηρούνται, κατά το δυνατόν αξιόμαχα, σε πλήρη λειτουργία, καλοσυντηρημένα και καθαρά (είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα συντηρήσεων, επισκευών και ανακατασκευών)
 2. Έχει εξασφαλιστεί, μέχρι στιγμής, συνολικό ποσό ύψους 483.000 Ευρώ για την αγορά οχημάτων και μηχανημάτων και ετοιμάζονται προτάσεις διπλάσιας χρηματοδότησης για ανανέωση και επαύξηση του στόλου. Έχουμε ήδη παραλάβει απορριμματοφόρο για την συλλογή οργανικών αποβλήτων
 3. Έχει ανατεθεί και εκπονείται ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα
 4. Οι υπάλληλοι του δήμου έχουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια πλήρη κάλυψη σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, ιατρού εργασίας, τεχνικού ασφαλείας και επόπτη υγείας, λαμβάνουν αποζημίωση για τις υπερωρίες που κάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες, προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ 67 υπάλληλοι και πρόκειται να ακολουθήσουν 34 ακόμη, ηλικίας άνω των 55 ετών, για δύο χρόνια , πάλι μέσω ΟΑΕΔ και έχει προγραμματισθεί η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ επί πλέον προσωπικού για τις ανάγκες του τμήματος καθαριότητας, ενεργοποιήθηκε και στελεχώθηκε το τμήμα πολιτικής προστασίας και αναδιοργανώθηκε η υπηρεσία καθαριότητας.
 5. Εκπονήθηκαν και ψηφίστηκαν κανονισμοί καθαριότητας, λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων και σχέδια πολιτικής προστασίας για φυσικές καταστροφές.
 6. Αγοράστηκαν 72 νέοι μεταλλικοί κάδοι, τους οποίους ζωγράφισε το εικαστικό εργαστήρι και εθελοντές και τοποθετήθηκαν στις γειτονιές της πόλης. Ανανεώθηκαν οι κάδοι ανακύκλωσης και  συνεχώς προστίθενται νέοι. Ετοιμάζεται πρόγραμμα ενημέρωσης και τοποθέτησης κάδων βιοαποβλήτων (έχουμε ήδη παραλάβει μία ποσότητα), νέων κάδων σύμμεικτων και ανακύκλωσης, γωνιών ανακύκλωσης, πράσινου σημείου και εγκατάστασης υπόγειων κάδων πολλών ρευμάτων συλλογής.
 7. Επαναφέρουμε τον οδοκαθαρισμό ως βασικό στοιχείο εμφανούς και ποιοτικής καθαριότητας.
 8. Οργανώσαμε εθελοντικό καθαρισμό του βουνού, που θα συνεχίσουμε συστηματικά και με πρόγραμμα μετά το πέρας της πανδημίας.
 9. Εξασφαλίσαμε για την περίοδο της πανδημίας δύο καθαρίστριες για κάθε σχολείο, κάτι που θα επαναλάβουμε με την επανέναρξη των σχολείων.
 10. Χρησιμοποιήσαμε το υδροφόρο όχημα του δήμου και το ειδικό πλυστικό όχημα για απολυμάνσεις όλων των κοινόχρηστων χώρων και αγοράσαμε και φορητό μηχάνημα απολύμανσης για τα δημοτικά κτήρια και τα σχολεία.

Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας

   Ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα το απαγορευτικό ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα διεξοδικά και ζωντανά να παρουσιάσουμε τον πλήρη απολογισμό των δραστηριοτήτων του δήμου.

 

Σχετικά έγγραφα

COPYRIGHT ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ WEB DEVELOPMENT BY ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP GRAPHICS DESIGN BY CIRCUS DESIGN STUDIO
Visa Mastercard Maestro
Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.