Συμμετοχική Έρευνα δράσης για την ένταξη των Ρομά σε τοπικό επίπεδο (LERI)

 

Αγία Βαρβάρα 19 Φεβρουαρίου 2015

Ο Οργανισμός  Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης FRA στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας για την υλοποίηση του προγράμματος LERI.

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, πάντα πρωτοπόρος στην προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και ιδιαίτερα στην προσπάθεια βελτίωσης  της ποιότητας ζωής των Ρομά , αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εθνικούς και διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς.

Χθες 17 Φεβρουαρίου 2015,  επισκέφθηκε το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, αντιπροσωπεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA). Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος «Συμμετοχική Έρευνα δράσης για την ένταξη των Ρομά σε τοπικό επίπεδο» (LERI)  το οποίο έχει στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση του σχεδιασμού, της υλοποίησης και παρακολούθησης δράσεων και πολιτικών ενσωμάτωσης των Ρομά.

Το ερευνητικό πρόγραμμα υλοποιείται  στην Ελλάδα στους Δήμους Αγίας Βαρβάρας και Μενεμένης.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος,  συμμετείχαν οι εκπρόσωποι από το Τμήμα Ισότητας και Δικαιωμάτων του Πολίτη του FRA Διευθυντής κ. Δημητρακόπουλος και η  κα  Keller, o Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Τζόκας, ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης, στελέχη του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, εκπρόσωποι των τοπικών συλλογών ROMA και του Δικτύου  ROM.

Ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης ανέφερε το σημαντικό ρόλο του Δήμου  της Αγίας Βαρβάρας αλλά και των συλλογικών οργάνων των Ρομά που εδρεύουν στην Αγία Βαρβάρα, στη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής Πολιτικής και επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων, της Περιφέρειας, του Δήμου, των εκπροσώπων των συλλογικών φορέων των Τσιγγάνων, του Δικτύου ROM, ώστε η συνεργασία αυτή να αποτελέσει υπόδειγμα σε εθνικό επίπεδο.

Ο  Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζόκας τόνισε την γενικότερη έλλειψη πολιτικών άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων – προτάσεων που θα προκύψουν από το ερευνητικό έργο.

Ο εκπρόσωπος του FRA κ. Δημητρακόπουλος παρουσίασε το πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού και τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων παρακολούθησης και αξιολόγησης της προόδου των Εθνικών Στρατηγικών Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων ROMA τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής τους στο σχεδιασμό των προγραμμάτων που τους αφορούν και χαιρέτισαν την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος το οποίο θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο 2016.