ΜΕ ΠΑΝΘΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ – ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ-2021

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, παρουσία του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Βαρυθυμιάδη, του βουλευτού Θεσσαλονίκης  κ. Χάρη Καστανίδη και πλήθους θεατών, γράφηκε ο επίλογος των εκδηλώσεων, με μία άψογη διοργάνωση της οποίας την ευθύνη είχε το Σχολείο Παράδοσης & Λαογραφίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Μία γιορτή για την αναγέννηση του αφιερωμένου στις θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού μνημείου, στην πλατεία 19ης Μάη.

Το μνημείο, ως γνωστόν, είχε υποστεί βανδαλισμούς και είχαν αφαιρεθεί σημαντικά στοιχεία της σύνθεσης ( το μανουάλι, το μαχαίρι, το τουφέκι και η λύρα). Ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος, είχε δώσει την εντολή στον γλύπτη ο οποίος είναι ο δημιουργός του, να προβεί στην πλήρη αποκατάστασή του, αμέσως μετά την νίκη του στις πρόσφατες εκλογές, πριν ακόμη αναλάβει επισήμως καθήκοντα Δημάρχου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Δήμαρχος, έκανε αναφορά στο ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας των Ποντίων και είπε χαρακτηριστικά ότι «η σημερινή εκδήλωση, δεν είναι μνημόσυνο. «Είναι μία γιορτή, μία γιορτή λυτρωτική, μία γιορτή δοξαστική». Και συνέχισε, αφιερώνοντας την εκδήλωση στους Ποντίους Έλληνες οι οποίοι παραμένουν μέχρι και σήμερα στην κατακτημένη πατρίδα· τους κρυπτοχριστιανούς που υπέστησαν διώξεις και βίαιο εξισλαμισμό και παρά το εχθρικό περιβάλλον συνεχίζουν να παραμένουν στα ματωμένα χώματα του Πόντου.

Εν συνεχεία, ο κ. Μίχος κάλεσε στο βήμα τον ποντιακής καταγωγής, βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ κ. Χάρη Καστανίδη, ο οποίος συγκίνησε τους παρευρισκομένους με τον λόγο του, καθώς μοιράστηκε μαζί τους μνήμες και συναισθήματα. Ο κ. Καστανίδης, υπενθυμίζετι ότι είναι ο μόνος εν ενεργεία βουλευτής εκ των 20 οι οποίοι κατέθεσαν στην Βουλή την πρόταση με την οποία αναγνωρίσθηκε η Γενοκτονία των Ποντίων και καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης των αγώνων και θυσιών των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση, συνεχίσθηκε με την παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «ο Φάρος», η οποία ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μίχο για την αποκατάσταση του μνημείου ώστε αυτό να εμφανίζει την όψη που του αξίζει.

Μετά τα αποκαλυπτήρια σειρά είχε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο είχε επιμεληθεί ο Διευθυντής του Σχολείου Παράδοσης & Λαογραφίας του Δήμου, καθηγητής κ. Ηλίας Υφαντίδης. Λύρα έπαιξαν οι Γ. Κουλαξουζίδης, Χρ. Ναυροζίδης και Γ. Ταϊλαχίδης· νταούλι ο Π Κοπαλίδης και στην αφήγηση ήταν οι Α. Καλαϊτζόγλου και Σ. Σαββίδου.

Φιλική συμμετοχή είχε η υψίφωνος (soprano), κ. Σόνια Θεοδωρίδου η οποία σκόρπισε ρίγη συγκίνησης τραγουδώντας τον ύμνο «Την Πατρίδα μ’ έχασα». Η παρουσία της κ. Θεοδωρίδου, ήταν το σημείο το οποίο προσέθεσε στην μυσταγωγική βραδιά υψηλά επίπεδα αισθητικής και ποιότητας, όπως αξίζουν οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας και γνωρίζει να προσφέρει το επιτελείο παραγωγής πολιτισμού του κ. Μίχου.