1

Πρόληψη & Αγωγή Υγείας

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, συμμετέχει σε δύο Δίκτυα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την προαγωγή της υγείας. Είναι μέλος του «Εθνικού Δικτύου Δήμων Προαγωγής Υγείας – Ε.Δ.ΔΗ.Π.Υ» και του «Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας». Στο πλαίσιο της συμμετοχής του συμβάλλει σε μελέτες, ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς επίσης στη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Σε συνεργασία με τους Δήμους Αιγάλεω και Χαϊδαρίου έχει δημιουργήσει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις”.
Κάθε χρόνο, από το 1998 ως σήμερα, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου με τη συνεργασία του Κέντρου Φιλίας και Αλληλεγγύης της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγείας, των γενικών νοσοκομείων «Αγία Βαρβάρα» «Αττικό» και «Άγιος Παντελεήμων» και πολλών εθελοντών γιατρών και κοινωνικών επιστημόνων της πόλης, υλοποιεί Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας με αποδέκτες πολλές εκατοντάδες πολιτών.

Το πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της Υγείας περιλαμβάνει:

  • Ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα υγιεινής διαβίωσης και πρόληψης ασθενειών
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια για θέματα αγωγής υγείας, όπως οι πρώτες βοήθειες, η αντιμετώπιση δηλητηριάσεων και αλλεργιών κ.α.
  • Προληπτικό ιατρικό έλεγχος της υγείας των παιδιών των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων με βάση τις ανάγκες κάθε ηλικίας (αντιφυματικός εμβολιασμός, οδοντοστοματολογικός έλεγχος, μέτρηση της οπτικοακουστικής οξύτητας, διατροφική αγωγή, ορθοπεδικός έλεγχος κ.α.)
  • Προληπτικό ιατρικό έλεγχο κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερες ανάγκες (ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι κ.α.)
  • Προληπτικό ιατρικό έλεγχο και συμβουλευτική για την πρόληψη και αντιμετώπιση διαδεδομένων νοσημάτων (π.χ. καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνος τραχήλου της μήτρας και του μαστού, καρκίνος του προστάτη)
  • Πρωτοβάθμια ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι σε μοναχικά και μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα

Πληροφορίες: Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Αγίας Βαρβάρας: Δημαρχείο, Αριστομένους 8, τηλ.: 210 5402307-9